Pozovite nas

018/32 80 079

Omada SDN – Budućnost u upravljanju mrežom

Omada-CBC

U današnje vreme, poslovanje bez adekvatne internet mreže je nemoguće zamisliti. To je razlog zašto je važno da kompanije budu u korak sa najnovijim trendovima i tehnologijama kao i da imaju pouzdano i napredno rešenje za konfigurisanje, kontrolisanje i upravljanje mrežom.

Jedna od najinovativnijih i najpopularnijih tehnologija za upravljanje mrežom je SDN – Software-Defined Networking. SDN omogućava centralizovanu i potpunu kontrolu, kao i upravljanje mrežom. TP-Link, svetski poznati proizvođač mrežne opreme, predstavio je svoju SDN platformu – Omada SDN.

Šta je i kako radi Omada SDN?

Omada SDN je centralizovana SDN platforma koja integriše mrežne uređaje, uključujući access point-e, switch-eve i rutere. Pruža 100% centralizovano upravljanje u Cloud-u i visoko skalabilnu mrežu koja se kontroliše sa jedinstvenog interfejsa. Ova platforma omogućava WiFi i Ethernet veze, idealne za upotrebu u hotelima, restoranima, školama, maloprodajnim objektima, kancelarijama i svim lokacijama gde postoji potreba za intenzivnim korišćenjem mreže. Upravljanje se vrši sa jednog interfejsa, omogućavajući vam da lako pratite performanse, otkrijete probleme i konfigurišete mrežu prema svojim potrebama. Mreža zasnovana na Omada SDN platformi se veoma lako može proširivati i menjati u skladu sa trenutnim zahtevima ili budućim planovima.
 

Omada-Controller

U slučaju da želite da proverite kako radi interfejs, TP-Link je omogućio emulator:
https://emulator.tp-link.com/EmulatorV5.5/index.html#dashboard

Neki od ključnih tehnoloških elemenata

– Software Defined Networking (SDN) – Omada SDN pruža potpunu centralizovanu kontrolu nad mrežom. Koristi softverske aplikacije za konfigurisanje i upravljanje mrežom, čime se omogućava brzo i lako reagovanje na promene u mreži.

– Cloud Access – nudi mogućnost kontrole mreže sa bilo kog uređaja koji je povezan na internet. Idealno je za poslovne korisnike i administratore mreža koji su često u pokretu i žele da imaju uvid u svoju mrežu u bilo kom trenutku i sa bilo koje lokacije.

– Auto-Optimization – automatski optimizuje mrežu kako bi se postigla maksimalna brzina i performanse. Uključuje optimizaciju propusnosti mreže i podešavanje prioriteta za različite tipove podataka. Takođe i automatsku raspodelu WiFi kanala kako bi se smanjili uticaji interferencije sa različitih access point-a.

– Seamless Roaming – omogućava korisnicima da se kreću između različitih pristupnih tačaka bez prekida veze, prebacivanje sa jednog na drugi access point je softverski kontrolisano i za korisnike mreže potpuno transparentno.

– Tri Band i Dual Band – podržava rad na tri frekvencije (6GHz, 5GHz i 2,4GHz) i na dve frekvencije (5Ghz i 2,4GHz) i tako omogućava korišćenje različitih frekvencija za različite tipove podataka, čime se postiže bolja brzina i performanse.

–  10 Gigabit Ethernet – Omada SDN koristi do 10 Gigabit Ethernet tehnologiju koja omogućava prenos podataka brzinom do 10000Mb/s. Ovo omogućava brz i efikasan prenos podataka između uređaja u mreži.

Koji su nivoi pristupa i sigurnosni protokoli?

Postoji više nivoa pristupa i sigurnosnih protokola, kako bi se osigurala bezbednost vaših podataka i uređaja. Uz sve ovo, Omada SDN omogućava brzo i jednostavno skaliranje mreže, što ga čini idealnim rešenjem za kompanije koje se brzo razvijaju.

Za pristup WiFi mreži, Omada SDN podržava IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax standarde, sa mogućnošću istovremene upotrebe 6GHz, 5GHz i 2,4GHz frekvencijskih opsega. Pored toga, pruža napredne funkcionalnosti poput Seamless Roaming-a, Airtime Fairness-a i Load Balance-a, koji osiguravaju stabilnu i brzu bežičnu konekciju za sve uređaje.

Za Ethernet mrežu, Omada SDN podržava IEEE 802.3af/at standard PoE (Power over Ethernet), što omogućava napajanje i kontrolu mrežnih uređaja poput IP kamera, VoIP telefona i bežičnih pristupnih tačaka. Omada SDN takođe podržava 10/100/1000/10000Mbps Ethernet interfejse i nudi funkcionalnosti poput VLAN (Virtual Local Area Network), Link Aggregation Control Protocol (LACP) i Spanning Tree Protocol (STP).

Omada SDN takođe podržava niz protokola poput DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), DNS (Domain Name System), SNMP (Simple Network Management Protocol), LLDP (Link Layer Discovery Protocol), RADIUS (Remote Authentication Dial-In User Service) i Captive Portal-a, koji omogućavaju napredne mogućnosti mrežnog upravljanja i sigurnosti.

Tehničke karakteristike Omada SDN-a

· Maksimalni broj korisnika: 3000

· Maksimalni broj bežičnih tačaka pristupa: 200

· Maksimalni broj switch-eva: 40

· Maksimalni broj VLAN-a: 4094

· Maksimalni broj SSID-ova: 16

· Podrška za do 8 NAT-ovanih mreža

· Protokol za upravljanje: SNMP v1/2c/3, HTTP/HTTPS, Syslog, FTP/TFTP, SSH v2, RADIUS

· Zaštita: WPA/WPA2-Enterprise, 802.1X, Captive portal, SSID Broadcast Disable, MAC authentication, Rogue AP Detection

· Sertifikati: CE, FCC, RoHS

Kako podesiti Omada SDN mrežu

Konfigurisanje Omada SDN mreže možete pogledati na sledećom videu:

Novi pristupi u mrežnom poslovanju, poput SDN-a, zahtevaju odgovarajuće uređaje koji su u stanju da podrže njihovu složenost i dinamičnost. Upravo zato, korporativni klijenti su počeli da se okreću savremenim Cloud Wi-Fi rešenjima koja nude napredne funkcionalnosti i sigurnost, kao što su TP-Link Omada SDN, EAP i JetStream proizvodi.

Neke od proizvoda koje bismo izdvojili a koji su vam potrebni za konfiguraciju mreže:


– Omada Cloud Controller OC200, uređaj koji pruža centralizovanu kontrolu mreže i omogućava konfiguraciju, nadzor i upravljanje mreže.

– Omada AC Access Points, kao što su EAP245 i EAP225, pružaju brzu i pouzdanu Wi-Fi konekciju visokih performansi.

– Switch-evi, kao što su TL-SG3428 i TL-SG3210, omogućavaju brzu i stabilnu Ethernet konekciju.

– Omada Security Gateway SDN ruteri, poput TL-R605 i TL-R600VPN, nude napredne sigurnosne funkcije i podršku za VPN konekciju, što omogućava daljinski pristup mreži.

Svi ovi proizvodi mogu da rade zajedno stvarajući skalabilnu i pouzdanu SDN mrežu.

Ukratko, Omada SDN platforma je fleksibilno, skalabilno i sigurno rešenje za korisnike koji traže jednostavno i efikasno upravljanje svojom mrežom, bez potrebe za složenim konfiguracijama i velikim ulaganjima u resurse.